La Comarca

La Terra Alta
fotos: Vicent Pellicer Ollés
Inici | La Casa | Terra Alta
La Terra Alta reuneix dotze pobles (Arnes, Bot, Batea, Caseres, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Santa Joan, La Fatarella, La Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs), dotze unitats amb singularitats pròpies, però que composen un quadre pintat amb esforç i passió. És una comarca del sud de Catalunya; deprimida, marcada per la despoblació, ofegada pel centralisme, perduda, fronterera, cruïlla de camins, terra de contrastos: zones àrides més al nord, conreus de secà, muntanyes imponents al sud, relleu més suau al centre, rius i rierols, formen una composició cromàtica i visual atraient. Terra dura, però viva: cellers modernistes, restes íberes, vins i olis de gran qualitat, arquitectura medieval, pobles perduts, pedra seca, petjada picassiana, edificis renaixentistes, porxos, aiguardent, festes i tradicions, records de guerres patides, sants i romeries, via verda, jota, arbres monumentals, parlar molt propi, frases, dites i refranys. Molt fato per descobrir, per trobar, per tastar, per conèixer, per recordar, per retrobar i per tornar. Natres som d’aquí i us esperem!

CICLOTURISME

Som conscients de les necessitats del que viatja en bicicleta, del cicloturista, del que cicla, roda o pedaleja, per això a casa nostra atenem els vostres requeriments:
  • Possibilitat de reservar una sola nit
  • Lloc segur per guardar les bicicletes
  • Espai per rentar les bicicletes
  • Equip bàsic de reparació
  • Contacte amb servei de reparació
  • Farmaciola primers auxilis
  • Servei de bar per iniciar/finalitzar recorregut (a 30 metres de l’allotjament, obert de 6:30 a 22:30)
  • Informació de la comarca i dels recorreguts
  • Possibilitat de gestionar els trasllat de l’equipatge, si es requereix
 

ACTIVITATS

  Què podem fer a la comarca? Des de Cal Tomas podreu gaudir de les totes les activitats que vulgueu per descobrir i gaudir del nostre entorn privilegiat. Descobrir el Parc Natural dels Ports, fer passejades o rutes amb bicicleta per la Via Verda, banyar-vos als rius i olles, gaudir de la rica gastronomia de la zona, assaborir un bon vi DO o acostar-vos al Delta de l’Ebre.

VIA VERDA

Gràcies a la infraestructura que va quedar d’un antic tren, avui podrem recórrer els espectaculars paratges de la Terra Alta. Passarem per túnels i viaductes i podrem observar la muntanya de Santa Bàrbara, seguirem enmig de l’impressionant paisatge d’aquestes terres: enormes muntanyes, cobertes d’ametllers i pinedes.

AVENTURA

Aquí podreu gaudir de les activitats d’aventura que més us agradin: barranquisme, escalada, Via Ferrada, lloguer de caiacs, lloguer de bicicletes, cicloturisme, pesca, lloguer d’embarcacions, marxa nòrdica, vols en paramotor…

ENOTURISME

Assaboriu la DO Terra Alta. Vins blancs de les varietats autòctones de garnatxa blanca i macabeu. Vins blancs joves frescos i equilibrats, i envellits en bóta de roure són amb cos i grau. Vins negres de color robí fort i estructura complexa, elaborats amb samsó, garnatxa negra i garnatxa peluda. Vins de licor (mistela, vi dolç natural i vi ranci) són tradicionals.

PAISATGE

El patrimoni geològic de la Terra Alta és únic a nivell de Catalunya. El seu paisatge està caracteritzat per els espais geològics, les vinyes i oliveres, les Serres de Pàndols i de Cavalls amb formacions de gran valor paisatgístic, corrents d’aigua i profundes gorges, i els rius i rierols que amb l’erosió provoquen la formació de punts d’extraordinària bellesa, com ara salts d’aigua del Ventador o de Sotorres, les Olles del Baubo o l’ermita de la Fontcalda, on el riu circula per un seguit de congostos de roques verticals coneguts com a Estrets de la Fontcalda.

OLEOTURISME

L’oli de Terra Alta és un oli d’oliva verge extra és reconegut amb una denominació d’origen protegida que es produeix a la comarca de Terra Alta i en alguns municipis de la comarca de la Ribera d’Ebre. Per elaborar-lo s’utilitza principal la varietat d’oliva empeltre majoritàriament, amb una petita participació d’altres varietats com ara l’arbequina, la morruda i la farga.

BATALLA DE L'EBRE

Les Serres de Pàndols i Cavalls van ser els escenaris principals dels 116 dies d’enfrontament, de la duresa, brutalitat, violència, pànic, por, mort i sang, gana i desesperació, d’una lluita fraticida i cruel. La Ruta de la Pau ens transporta a aquell moment històric visitant trinxeres, refugis, tombes, centres d’interpretació, memorials, museus i punts estratègics.

Si voleu més informació, podeu consultar l’agenda d’activitats de Turisme de la Terra Alta i l’apartat Què fer a la comarca a Terra Alta, Paradís rural.