La serra de Pàndols. Lloc clau de la batalla de l’Ebre.
Itinerari a peu que permet interpretar sobre el terreny la batalla de l’Ebre i divisar bona part del seu àmbit geogràfic des dels cims de Pàndols. Pujarem al seu punt més alt: la cota 705, un lloc clau durant la batalla i avui dia un indret carregat de simbolisme.

El proper 23 d’abril a les 9,30. Sortida desde Gandesa.

Quan el 25 de juliol del 1938 els republicans van iniciar l’ofensiva de l’Ebre, una de les posicions que van ocupar ràpidament fou la serra de Pàndols. L’orografia de la muntanya, amb cims alts i espadats rocosos, els oferia un lloc ideal on fer-se forts. Però cap al tard del dia 9 d’agost, les tropes franquistes van iniciar els atacs per fer fora als republicans de Pàndols. Durant deu dies s’hi lliuraren durs combats. Els franquistes no aconseguiren el seu objectiu i molts soldats hi perderen la vida.
L’itinerari permet interpretar sobre el terreny aquest conflicte bèl•lic, alhora que contribueix a fer-nos una idea de la duresa dels combats i de les condicions en que es portaven a terme. Arribarem a la cota 705, coneguda també com la Punta Alta, un punt estratègic i mirador privilegiat . En aquest lloc destacat s’hi troba el monument a la pau dedicat a la lleva del biberó.
En acabar l’excursió es visitarà el Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre.
Dades informatives: Durada: 09:30 h. a les 16:30 h. Desnivells acumulats: +490 m. -228 m. Hores de caminar aproximades: 4. Hora de trobada: 9:30 h. matí. Poble de trobada: Gandesa. Terra Alta.
Què cal portar: esmorzar, dinar i aigua. Calçat i roba adient.
Preu: 15 €. El pagament es fa efectiu al lloc de trobada. Aquest preu inclou: guiatge, informació, tríptic i mapa dels Espais de la Batalla de l’Ebre, entrada al Centre d’Interpretació, assegurances de responsabilitat civil i d’accidents.
Avís important: per a participar en l’itinerari es requerirà reserva prèvia. Les places són limitades. Per a més informació i inscripcions, contacteu amb Catsud trucant al telèfon 626 684 917, o bé a fent un correu a info@catsud.com. També us podeu apuntar a través del web www.catalunyasud.net